Bonuscultuur zzp’ers overtreft bankwereld

Thursday , 7, January 2016

AMSTERDAM – De laatste jaren is de bancaire wereld veelal negatief in het nieuws geweest vanwege een vermeende ongebreidelde bonuscultuur. Ook andere sectoren kregen er van langs, zoals directeuren van zorginstellingen. De Robin-Hood journalistiek achter deze ‘ontdekkingen’ heeft de economie veel schade toegebracht. Maar nu blijkt uit recent onderzoek juist dat een voorheen over het hoofd geziene sector de bankwereld procentueel gezien qua bonussen volledig overtreft: de opkomende groep zzp’ers in Nederland.

Onderzoeksjournalist en part-time freelancer Karel Schop publiceerde het resultaat van zijn jarenlange onderzoek vandaag in het gerenomeerde opinieblad De Telegraaf. Volgens Schop heerst er onder zzp’ers naast een wijdverspreide bonuscultuur ook een ongezonde ‘samen’ mentaliteit. En dit is dodelijk voor de concurrentie positie van Nederland en anti vrije markt.

In het jaar 2015 alleen al gaven zzp directeuren blijk van disrespect voor regelgeving, zo blijkt uit het onderzoek. Wegsluizing van geld richting zogenaamde broodfondsen, bleken een dekmantel voor niet-economische coöperatie. Ook zijn veelvuldige witwas praktijken ontdekt. Stomerij Karel Kortvliet uit Zwartsluis kreeg medio 2015 al een boete, maar vele zzp’ers blijven ongestraft.

De top van eenmanszaak Jannie Bakt spant de kroon, deze neemt 1000% van het bruto jaarsalaris in natura mee naar huis. Verder kochten vele zzp directeuren luxe auto’s voor meer dan een jaarsalaris. En hiernaast blijken vele zzp’ers in hun bedrijfspand te wonen.

De publicatie heeft meteen tot kamervragen geleid. Minister Dijsselbloem pleit voor een bonusplafond voor zzp’ers en Geert Wilders vind zzp’ers maar sukkels.

Herkomst: https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/5857336815

Herkomst: https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/5857336815