Groene groente en fruit in Utrecht: BeterBio

Monday , 22, June 2015

Begin dit jaar schreef ik over Groen zonder Poen, waar ik duurzaam (circulair) consumeren voor weinig geld mee bedoelde. Toen beschreef ik al de biologische markt elke vrijdag op het Utrechtse Vredenburg plein, maar deze is in mijn ogen nogal prijzig. En je moet maar net tijd hebben om naar de markt te gaan als werkende mens. Zodoende wilde ik nog wat verder onderzoek doen naar mogelijkheden om aan groene, lokaal geteelde groente en fruit te komen in Utrecht.

Ik heb de zoektocht naar zo goedkoop mogelijk maar laten varen. Het goedkoopst is natuurlijk gewoon groenten uit je eigen moestuin. Maar niet iedereen heeft daar zin in dan wel tijd voor. Ik overweeg het zeker maar begrijp dat de wachttijden voor een tuintje in de buurt niet onderdoen voor woningnet. Laat ik me zodoende allereerst beperken tot de biologische winkels in de stad en de verschillende mogelijkheden om groente en fruit in een pakket te kopen. Het eerste pakket dat ik heb uitgeprobeerd is van BeterBio.

BeterBio

Via de website www.beterbio.nl kun je naast allerhande losse producten (groente en fruit maar bijvoorbeeld ook Ecover producten), ook kant en klare groente en fruit pakketten kopen. Dit is makkelijk als je weinig tijd hebt om zelf biologisch te shoppen. Ze hebben vaste chauffeurs, met speciale bestelbusjes die rijden op groen gas. En indien je dat OK vindt, je kunt de sleutel van bijvoorbeeld je tuinschuur geven aan de vaste bezorger.  Ook kunnen ze, indien gewenst, je bestelling afleveren op je werk. Verder werkt BeterBio met een ‘referral’ systeem zoals ik dat van online diensten ken: je krijgt 10 euro als een nieuwe klant je naam invult onder ‘actiecode’ bij het registreren.

BeterBio leerde ik kennen via NEST, waar vermeld stond dat BeterBio een middagje op Hoog Catharijne zou staan. Ik daar heen en dit leverde me naast antwoord op al mijn vragen, ook een kortingscode op, voor het 4de pakket gratis. En ik zag dat Niek’s Witte, de aardappels geteeld door Lizelore Vos, een vriendin van me die ik ken uit Malawi, ook van de partij waren.

Dat laatste gaf natuurlijk een gevoel van vertrouwen en zodoende besloot ik BeterBio uit te proberen. Dus op een zaterdag ochtend, de laatste van de maand Februari, belde bezorger Dave aan. Ik kreeg een vol boodschappenmandje met groente en fruit (ik had het groente en fruitpakket voor 14.75 euro uitgekozen).

Als welkomstgeschenk kreeg ik ook nog een fles appelsap. Mijn geluk kon niet op! Ik gaf mijn schuursleutel aan Dave en zodoende hoefde ik volgende zaterdagen niet thuis te zijn. Het lege winkelmandje werd omgeruild voor een volle, dus het was elke zaterdag sinterklaas.

Ik heb BeterBio 4 weken uitgeprobeerd en na afloop kreeg ik netjes mijn sleutel terug. Daar je steeds een vaste hoeveelheid seizoensgroente krijgt puilde mijn koelkast elke zaterdag uit en werd ik gedwongen op internet rond te zoeken naar geschikte recepten voor groentes die ik normaal niet zo snel zou kopen. Neem venkel, rechtsonder in het plaatje hierboven. Gelukkig blijk je door venkel met peer te combineren een lekkere taart te kunnen bakken. Al ben ik er nog niet helemaal uit of ik deze taart nou als hartig of als zoetig dien te bestempelen.

Volgende keer: het Voedsel Kollectief Utrecht