Wat te doen met mijn GFT afval?

Friday , 24, April 2015

In de Utrechtse binnenstad wordt GFT afval niet gescheiden opgehaald, het moet bij het rest afval. Recentelijk terug zijnde uit Duitsland, waar ik helemaal gewend ben geraakt aan het scheiden, vind ik dit nogal raar en een stapje imageterug. Zodoende besloot ik een compostbak in mijn tuintje neer te zetten. Ik vond bij de kringloopwinkel een oude blikken prullenbak met gaten. Perfect! Alleen moet ik er te zijner tijd nog een gat in zien te zagen, ergens onderin.

In de tussentijd vond ik het wel interessant om erachter te komen wat nou de reden was dat GFT niet gescheiden opgehaald wordt. Dit bleek meerdere oorzaken te hebben, deels vanwege bezuinigingen. Gelukkig is de Gemeente Utrecht bezig met Het Nieuwe Inzamelen, zo veel mogelijk afval gescheiden aanleveren, maar wanneer dit ook bij mij beschikbaar zal zijn is onduidelijk.

Ik ging hiernaast ook maar eens op zoek wat er wel en wat er niet in een compostbak mag. Ik vond bijvoorbeeld deze handleiding. Van familie hoorde ik echter weer dat citrusvruchtenafval liever niet in de compost moeten omdat de wormen daar niet van houden. Dit bracht me verder tot het idee om wormen toe te voegen. Ik kwam er namelijk hier achter dat je wormen gewoon in een dierenwinkel kunt kopen. Dus ik heb voor 2 euro 50 een doosje wormen gekocht en deze losgelaten in mijn compostbak.

De compostbak begon natuurlijk langzaam steeds voller te raken en het zag er niet naar uit dat er al compost was ontstaan onderaan. Wat te doen als mijn compostbak vol was? Een advies van Milieu Centrum Utrecht was om mijn GFT net buiten de singel, waar GFT wél apart wordt opgehaald, in een container te doen, de avond voor het ophalen. Dit was een optie, maar wat voor container zou ik ervoor kunnen gebruiken? De Gemeente geeft gratis een GFT ‘citybin’ aan inwoners, maar na een belletje bleek ik niet in de goede ‘zone’ te wonen. Ook bij Intratuin vond ik niet zo’n bak. Bij de kringloop verkochten ze nog oude koelboxen, dat zou een optie kunnen zijn.

De Tuinfabriek

Maar gelukkig diende de oplossing zich aan toen ik vandaag voor het eerst meegeholpen heb in de Tuinfabriek, een stads landbouw project bovenop Hoog Catharijne in Utrecht. Als imagedeze geopend is kun je een groene lijn volgen die beimagegint in Hoog Catharijne. Op het Google Maps kaartje is het startpunt van de groene lijn te vinden zo ongeveer bij het ATM icoontje in het midden. Je kunt trouwens op het kaartje klikken om naar Google Maps zelf te gaan.

Na wat deuren en trappen gepasseerd te zijn kom je uiteindelijk op het dak uit. Het staat vol houten bakken met verschillende groenten. Ook zijn er twee  grote tonnen voor het genereren van compost en is er een verplaatsbare kippenren. Vandaag heb ik meegeholpen o.a. pompoen en courgette te planten.

imageMaar wat voor oplossing heeft de Tuinfabriek dan aangedragen? Ik heb een ‘Bokashi Bucket’ compostbak gekregen, tezamen met Bokashi mix. Nu kan ik mooi mijn GFT in deze bak doen, laagje mix imageerbij, en wanneer de bak vol is breng ik ‘m naar de Tuinfabriek en neem een lege bak mee naar huis.

Alleen moet ik nu nog wel even geduld hebben met mijn blikken compostbak in de tuin. Ik begrijp dat het wel een jaar kan duren voordat deze restjes tot compost zijn vergaan. En misschien nog wel langer, want ik heb het GFT niet netjes in kleine stukjes gesneden, wat wel aan wordt geraden. Ik stel me al voor dat een worm die zo’n stuk schil opeet er net zo uitziet als een slang die bezig is een of ander groot zoogdier te verteren. Gelukkig heb ik geen haast en de wormen ook niet hopelijk.

Zodoende, echt super dat na een paar maanden mijn vraag beantwoord is en dat ik zo mee kan doen met deze kringloop!