Vlieland en Texel in Amerika

Wednesday , 12, November 2014

Tijdens de gouden eeuw claimde Nederland een paar decennia lang grondgebied aan de Oostkust van Noord Amerika met de toepasselijke naam Nieuw Nederland. De voornaamste nederzetting was Nieuw Amsterdam, na de overname door de Engelsen hernoemd als New York. Een aantal namen in en rond New York herinneren nog aan deze tijd, zoals Brooklyn (Breukelen), Staten Island (genoemd naar de Staten Generaal) en Coney Island (Konijnen IJland).

De oude kaart hieronder laat zien dat er naast Nieuw Amsterdam nog meer Nederlandse namen verloren zijn gegaan. Het eiland in het midden van kaart heette namelijk Vlielant at Natocke.

image

Als je dan vervolgens kijkt naar een huidige kaart (Google Maps) zie je dat het hier ging om twee aparte eilanden die als een enkel eiland werden gekarteerd.

image

Het linker eiland heet nu Martha’s Vinyard, het rechter eiland Nantucket. Na wat gezoek op internet vind ik dat het Martha Vinyard Museum een kaart in haar bezit heeft met de naam ‘Novi Belgii in America Septentrionali’.  Daar wordt Martha’s Vineyard inderdaad genoemd als Vlielant ats Natocke. Echter ook Nantucket had een Nederlandse naam, namelijk Texel ats Elisabeths Eylant. En als ik verder zoek naar deze titel kom ik inderdaad de kaart tegen en als je heel goed kijkt kun je Vlielant en Texel lezen:

image

De geschiedenis van Nieuw Amsterdam en Nieuw Nederland is trouwens beschreven in het boek Nieuw Amsterdam van de Amerikaanse schrijver en historicus Russel Shorto.

Please give us your valuable comment