Eenden verliezen vliegvergunning

Wednesday , 2, January 2013

SCHIPHOL – Alle  vogels uit de familie van eendachtigen (Anatidae) zijn vanaf vandaag hun vliegvergunning kwijt. Hier vallen eenden, ganzen en zwanen onder. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie Infrastructuur en Millieu bekendgemaakt. Reden is het veelvuldig negeren van de veiligheidsregels voor het vliegverkeer, vooral rond de luchthaven Schiphol.

De steeds grotere aantallen vogels rond Schiphol was vragen om moeilijkheden. “Voor een paar hoogvliegers konden we tot voor kort nog wel een uitzondering maken, maar wanneer een zwerm van honderden ganzen nou net het luchtruim kiest wanneer er een Boeing 747 langs komt, dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden”, aldus Schiphol woordvoerder Karel Hellink.

Voormalig staatssecretaris van Milleu Atsma opperde in 2011 al om grote vogels, zoals ganzen, die zich ophouden rond Schiphol  te vergassen. De vogelbescherming was daar toen op tegen. Volgens vogel en vliegtuig spotter Jan-Hendrik de Kooi is er echter in een jaar tijd veel veranderd, “Het gedrag van vooral jonge ganzen werd in 2012 steeds roekelozer, en tal van incidenten leidde ertoe dat de vogelbescherming zich vorige maand van de eendachtigen distantiëerde. En zonder bescherming zijn de eendachtigen natuurlijk vogelvrij”.

Volgens gepensioneerd vogelverschrikker en self-made vogelfluisteraar Barend Lieftink is er echter meer aan de hand. “Er heerst een angstcultuur onder de eendachtigen. Een extremistische vleugel van jonge ganzen heeft recentelijk de macht overgenomen. Er is geen eendracht meer.” Lieftink luidt hierover de noodklok en hoopt dat zo snel mogelijk een oplossing wordt uitgevogeld. De Partij voor de Dieren is het hiermee eens en beschuldigd het ministerie van struisvogelpolitiek.

Het ministerie heeft in de tussentijd de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging verzocht de naleving van het vliegverbod te bekrachtigen.

Please give us your valuable comment