Steeds meer dolfijnen vegetarisch

Tuesday , 26, July 2011

HARDERWIJK – Dolfijnen laten vlees steeds meer links liggen, dit stelt oceanograaf Steve Zissou. Zissou, vooral bekend van zijn wereldberoemde documentaire reeks ‘The Life Aquatic’, volgt dolfijnen al jaren. Hij heeft zijn bevindingen recentelijk gepubliceerd in ‘Meat?: the Dolphin’, het 97ste deel van de reeks.

Dolfijnen eten traditioneel vis, inktvis en hier en daar een verdwaalde pinguin. Daar de vis industrie in Japan en Nederland sinds de jaren 80 in handen is van een dolfijns consortium kwamen daar sushi, vissticks en rolmops bij. Volgens Zissou staat de dolfinarische vis industrie echter sinds een aantal maanden onder druk. Een reeks schandalen heeft de publieke opinie aangetast. Zo doken er YouTube video’s op van indolfane slachtmethodes, waar dieren nog veel te lang onnodig lijden. Ook zijn er sporen van dolfijn in sushi gevonden.

Als reactie zijn er steeds meer zeewier producten te koop in de populaire dolfinarische supermarkt keten Dolf Hein. Om aan deze groeiende behoefte te voorzien zijn langsnuitdolfijnse boeren begonnen met grootschalige zeebouw van zeewier voor de kust van Afrika. Hiernaast hebben tuimelarische wetenschappers een nieuwe methode ontwikkelt om van zeewier nepvlees te maken.

Zissou ziet in deze tendens een verandering naar een meer open dolfijnse samenleving. “Taboes worden doorbroken. Slanke dolfijnen komen bijvoorbeeld tegenwoordig massaal uit de kast met hun vegetaristische levensvisie. Dit was een paar jaar geleden totaal onmogelijk geweest. Recentelijk liet zelfs Flipper via Twitter weten veganisme te overwegen.”

Toch zijn er ook tegengeluiden. Uit een onderzoek onder dolfinaria over de hele wereld blijkt de overgrote meerderheid van de ondervraagde dolfijnen conservatief te zijn en gewoon vis uit blik te eten. De extremistisch dolphinistische organisatie ‘Priesters van Delphi’ laat verder in een flessenpost boodschap weten dat het eten van zeewier contra-traditioneel is en indien ze voeten hadden gehad zouden ze zeker stappen ondernemen.

Of dolfijnen open staan voor de vegetarische knowhow van de mensheid is op dit moment niet duidelijk daar dolfijnen een onverstaanbaar dialect van het Fins spreken.

Please give us your valuable comment