Afrikaanse Unie introduceert Afro

Monday , 9, May 2011

afroIn alle landen van de Afrikaanse Unie is vandaag met veel enthousiasme de lang verwachte nieuwe munteenheid Afro geintroduceerd. De Afro vervangt 53 verschillende munteenheden, waaronder de Nigeriaanse Naira, de Sudanese Dinar en de Somalische Shilling.

Om de overgang soepel te laten verlopen werd bij een deel van de landen de invoering gesubsidieerd door de Wereld Bank, het Internationaal Monetair Fonds en China. Verder droegen inzamelingsacties van NGOs en een nationale TV avond bij de TROS bij aan het vele miljarden kostende project.

Overal zijn mensen de straat op gegaan om de nieuwe Afrikaanse eenheid te vieren. “Mensen wapperen met Afro’s en overal hoor je vreugdesalvos van Kalashnikovs”, aldus Ester Huizinga, ooggetuigge en vrijwillig woonachtig in Ndjamena de hoofdstad van Tsjaad. In Zimbabwe zijn over het gehele land US Dollar verbrandingen georganiseerd. Na de hyperinflatie van 2009 had het land namelijk geen eigen munteenheid meer. De komst van de Afro wordt zodoende uitbundig gevierd.

Volgens critici en andere negatief ingestelde personen had het geld echter beter aan andere zaken besteed kunnen worden, zoals de al jaren geplande Pan Afrikaanse snelweg. Ook het door de Clinton Foundation gesubsidieerde project om glasvezel internet tot aan de houten deurtjes van alle lemen hutjes in sub sahara Afrika te bezorgen had volgens hen meer steun kunnen krijgen.

Veel toeristen zijn blij met de Afro. “De problemen aan de vele grenzen zijn nu passee”, aldus Kaap naar Cairo reiziger Karel Hoendertocht. “Je hoeft nu niet meer angstig om je heen te kijken voor politie wanneer je bij een vervallen stoffige grensovergang probeert je kwatchas voor meticais om te ruilen.”

Volgens Umbo Ambakti van de Afrikaanse Bank te Johannesburg is de invoering van de Afro de grootste geldomwisselingsoperatie in de geschiedenis. De Bank heeft zodoende het Guiness Book of Records hiervan op de hoogte gesteld.

In aangepaste vorm ook op Speld.nl

Please give us your valuable comment