Het Plantenhuis te Utrecht

Wednesday , 17, June 2015

Vorige maand ben ik op bezoek geweest bij het Utrechtse Plantenhuishet plantenasiel voor dakloze en eenzame kamerplanten. Ik las hierover in de Straatnieuws van april. Het Plantenhuis wordt gerund door Femke, voorheen vanuit haar huis, maar omdat dit toch wat te klein werd sinds een maand vanuit Buurtcentrum De Leeuw, in wijk Noordoost, een kilometer ten noorden van de singel.

Het buurtcentrum waar het Plantenhuis is gevestigd dient als ruimte voor nog een aantal initiatieven. Zo heb je er de foodsharingkast (via www.foodsharing.nl), de Voedselhub en allerlei andere activiteiten. Ook kun je er als ZZP’er terecht.

Het Plantenhuis

We ontmoeten elkaar op het pleintje achter het buurtcentrum waar Femke bezig is een plant te verpotten. Ik mag de plant vasthouden terwijl zij er aarde bij doet en na een voldaan gevoel ook een klein steentje te hebben bijgedragen gaan we naar binnen voor een kopje thee.

Wanneer ik haar vraag wat haar drijft blijkt dat ze met het Plantenhuis vooral naar mensen wil overbrengen dat planten geen objecten zijn, zoals de vele ‘dingen’ die we om ons heen verzamelen. Nee, het zijn levende wezens die zorg nodig hebben. In dat opzicht kun je dus naast een huisdier ook kiezen voor een huisplant die verzorging nodig heeft.

Femke werkt vooral via www.facebook.com/plantenasielutrecht. Hier worden van de straat of ruiming geredde en weer opgekalefaterde planten aangeboden. Voor één ieder geïnteresseerd in een van haar planten is het dus van belang deze site in de gaten te houden. Naast haar werk voor het Plantenhuis is Femke dierverzorgster, vooral bij de kinderboerderij van Griftsteede in het Griftpark.

Planten uit het oude stadhuis

Soms kan er in een klap veel op haar bord terecht komen. Zo kwam de Partij van de Dieren er laatst achter dat alle planten uit het oude stadhuis naar de vuilstort zouden gaan. Groot alarm via twitter. Het Plantenhuis werd om hulp gevraagd. Sommige medewerkers in het stadhuis waren erg gehecht aan hun planten doch het facilitair beheer had besloten dat ze weg moesten.

Dan vraag ik me af hoe het kan dat gezonde planten naar de vuilstort gaan? Ikzelf heb ook op kantoor gewerkt en daar viel het me al op dat planten in bakken met rode ronde steentjes zitten. En er steekt een apparaatje uit zo’n bak die het vochtgehalte meet. Dit heet hydrocultuur en is schijnbaar de normale gang van zaken voor kantoor omgevingen. Speciale bedrijven worden ingehuurd om deze planten te onderhouden. Na 5 jaar zijn de planten blijkbaar afgeschreven en komen er nieuwe exemplaren.

Potgrond

We hadden het ook nog over potgrond. Ik had een paar jaar geleden de documentaire Dirt, the movie gezien waar het belang van onze natuurlijke grond werd benadrukt. Helaas gaat namelijk vanwege onze intensieve landbouw met haar kunstmest de vruchtbaarheid van onze grond achteruit. Echter, wat Femke vertelde, verwijzend naar de aflevering ‘Potgrond’ van het programma Keuringsdienst van Waarde, wist ik nog niet. Potgrond voor onze plantjes in huis en tuin blijkt namelijk geïmporteerd te worden, vooral uit Baltische staten waar veengrond nog aanwezig is. Wij hebben onze veengronden eeuwen geleden al afgegraven en daarom moeten we nu dus grond importeren.

Maar hoe kom je dus aan zo duurzaam mogelijke potgrond? Femke krijgt o.a. grond van Utrechtse Aarde waar ik ook nog een stukje over zal schrijven. Verder wordt ze gesponsord door pokon, die haar gecomposteerde kokosvezel levert, wat een alternatief is voor veengrond. Ook opperde ik dat het misschien interessant is om uit te zoeken waar de door de composteermachine gegenereerde compost van Superfair voor gebruikt wordt?

Mijn nieuwe huisplant: een drakenbloedboom

Als dank voor dit stukje kreeg ik een Dracaena (drakenbloedboom) van Femke mee. De Dracaena is een langzaam groeiende plant die in warme contreien zoals de Canarische Eilanden voorkomt. Helaas laat wikipedia weten dat er in de vrije natuur praktisch geen exemplaren meer voorkomen. Laat ik dus voorzichtig zijn met mijn nieuwe huisplant. Volgens Femke is deze plant nogal in de mode en komt hij waarschijnlijk uit een bejaardentehuis. Hij heeft een keer per week een koffiekopje water nodig en als de plant te droog wordt verschrompeld het blad en dan moet ik wat water sproeien. Verder heeft hij genoeg zonlicht nodig, ook dat zal ik in mijn nogal donkere appartement in de gaten dienen te houden.

Met mijn nieuwe huisplant achter op de fiets keer ik huiswaarts. Bij de A.R.M. kringloopwinkel vond ik nog een mooie pot en mijn woonkamer is nu meteen meer levend. Ik zal de Plantenasiel facebook pagina in de gaten blijven houden want er kunnen nog wel wat planten bij!