De Gemeentelijke Schoonmaakrobot

Sunday , 14, June 2015

Ik liep laatst een rondje door Utrecht en belandde in het Griftpark. Daar viel het me ineens op dat er allemaal kleine stukjes afval – allerhande plastic, sigaretten peuken, bierdopjes en zo meer – tussen het gras en tegen de tegels aan lagen.

Dat zijn duidelijk te veel stukjes versnipperde rommel om handmatig op te gaan ruimen. En het is niet alleen in het park. Op meerdere plekken in de stad, waar de schoonmakers van de gemeente niet komen, zijn stukjes afval, vooral sigarettenpeuken, zichtbaar.

Binnenshuis heb je al de mogelijkheid een robot stofzuiger het werk te laten doen. Bestaat er zodoende ook al zoiets voor buitenshuis? Ik kan het niet zo 1-2-3 online vinden.

Zou het niet een leuk ontwerp idee zijn voor een stel studenten uit Delft of Eindhoven? Opdracht: ontwerp een schoonmaakrobot op electriciteit en, indien geen wolken, zonne-energie. De robot heeft GPS, kaart informatie en sensoren. Wil je het Griftpark schoon hebben? No problemo. De robot gaat vol automatisch aan de slag en verwijderd de hierboven beschreven kleine stukjes afval.

Hoe herkent de robot het afval? Misschien door middel van spectroscopie? Je kunt tegenwoordig al een spectrometer aan een smartphone koppelen, misschien kun je daar het afval mee herkennen? Of anders gewoon via kleur en vorm?

En hoe verwijder je het afval? Misschien via een stofzuiger functie? Maar dat kost wellicht relatief veel energie en neemt ook andere materialen mee. Anders wellicht een grijper die elk stukje oppakt en in een interne container gooit? Dat gaat niet zo snel, maar het ding werkt toch lekker automatisch. Dan kun je het ding gewoon overdag in het park neerzetten en centimeter voor centimeter wordt het park dan schoongemaakt.

Ok, de robot moet natuurlijk wel net iets sneller zijn dan de influx van het door mensen achtergelaten afval. En natuurlijk zullen er mensen zijn die het niet na kunnen laten het ding te ‘voeren’. Zou ik ook doen. Dat brengt me op het idee dat je dan ook maar meteen een samenwerking met een stel kunstacademie studenten aan kunt gaan om de robot er zo cool mogelijk uit te laten zien. Je zou er een heel groot lieveheersbeestje van kunnen maken. Of een pissebed, een kleine Volkswagen kever, een Mars rovertje, of gewoon R2D2.