Utrechtse Aarde

Monday , 1, June 2015

Vorige maand was ik langs geweest bij Utrechtse Aarde. Ik had hierover gelezen in Staatnieuws, in een artikel over het Utrechtse Plantenhuis waar ik binnenkort ook een stukje over zal schrijven. Utrechtse Aarde is een initiatief van het Aktiebureau en maakt aarde door groente en fruitafval te mengen met houtskool. Het Plantenhuis maakt van deze aarde gebruik.

image

Hun huidige standplaats is op het braakliggend terrein Westkust in Lombok. Helaas wil de eigenaar iets met het terrein gaan doen en eind van de maand moeten ze weg en een nieuwe locatie hebben gevonden. Daarom zou ik iedereen die dit leest én een mogelijke alternatieve lokatie vlakbij of in de Utrechtse binnenstad weet willen vragen contact met mij of Utrechtse Aarde op te nemen.

Ik werd rondgeleid door Nienke, die ik al eerder als ruimtehost had ontmoet bij In De Ruimte. Dat was toevallig en zodoende weer een mooi voorbeeld van hoe klein ons wereldje toch weer kan zijn. Want Utrecht heeft toch meer dan 300.000 inwoners.

Nienke legde uit dat ze bij Utrechtse Aarde het principe van Terra Preta volgen. Dit houdt in dat groente en fruitafval met gemalen houtskool wordt vermengd. Ze maken zelf hun houtskool van afvalhout wat ze van theaterdecor bedrijfjes in Utrecht krijgen. Dit hout wordt verkoold in een zelfgemaakte oven.

image
© Utrechtse Aarde

Deze oven bestaat uit twee ronde ijzeren vaten, de ene groter dan de andere. De kleine wordt in de grote gezet. In het kleine vat komt het te verkolen hout. De top van dit vat wordt afgesloten zodat de rook blijft hangen. Zuurstof kan wel van onderen binnenkomen. In de ruimte tussen de twee vaten komt het te verbranden hout wat het verkolen zal aandrijven.

Na het verkolen is de volgende stap het in kleinere stukje hakken of breken van het houtskool. Hiervoor hebben ze zelf een apparaat gebouwd waar je door aan een slinger te draaien het houtskool breekt. Ik opperde wellicht hier een fiets op aan te sluiten. Ik heb geen ervaring met lassen maar zou het leuk vinden om een dagje al knutselend met hen zoiets proberen te bouwen.

image

Uiteindelijk krijg je kleine stukjes houtskool die met het groente en fruit afval dient te worden vermengd. Je kan bij hen langskomen om een plastic emmer (van vis en frietboeren) en de gemalen houtskool op te halen. De ontstane aarde kun je weer mee terug nemen waarna ze het in grote bakken mengen en nog een tijdje laten staan. Of je kan het natuurlijk in eigen tuin gebruiken. Deze methode is dus een alternatief voor het bokashi vat van de Tuinfabriek wat ik op dit moment thuis heb staan.

image

De volgende infographic van Utrechtse Aarde legt het nog even helder en duidelijk uit.

image
© Utrechtse Aarde

Ik vind het een erg gaaf initiatief! En zoals ik al eerder beschreef, in de binnenstad van Utrecht dien je groente en fruit afval bij het restafval te doen en als je uitgaat van afval=voedsel liggen er dus veel kansen om mooie dingen met dit ‘afval’ te doen. Wordt hopelijk vervolgd.