Bio100

Thursday , 14, May 2015

Bij de kassa van de EkoPlaza bij mij in de buurt vond ik op een dag een aankondiging dat men op zoek was naar klanten die mee wilden denken over biologisch voedsel. Zodoende deed ik eind Maart mee met de Bio100. Met een groep van rond de 100 mensen bestaande uit o.a. EkoPlaza klanten, boeren en winkeliers hebben we gedurende een hele dag geprobeerd in groepen de volgende vragen te beantwoorden:

  • Waarom biologisch?
  • Wat moet er wat jou betreft veranderen?
  • Wat wil jij aan die verandering bijdragen?

Het was een opmaat naar de Bio1000 in Oktober. Dit initiatief is geinspireerd op de G1000 in Amersfoort (zie VPRO Tegenlicht aflevering ‘We zijn het zat’). Ik vond het erg leuk om mee te doen. Op een gegeven moment werden we per thema in groepjes ingedeeld. Zo had je de thema’s eerlijk, transparant en gezondheid, maar ik koos voor het thema duurzaamheid. We moesten een presentatie maken (met Prezi) over dit thema en een concreet initiatief dan wel oplossinge bedenken. Dat laatste bleek makkelijker gezegd dan gedaan en het was moeilijk om tot een soort kern te komen. Het is dus nog ‘work in progress’, zeg maar.

Met mijn planeetonderzoek achtergrond kon ik het natuurlijk niet laten om Wubbo Ockels te citeren met zijn “We are all astronauts of Spaceship Earth” , want het is heel belangrijk om ons daar bewust van te zijn (er wordt dit jaar trouwens een TEDx in Arnhem met dit als thema georganizeerd).

De Bio100 leidde waarschijnlijk tot veel nieuw verbindingen tussen mensen. Zo kwam ik Noes Lautier tegen die fietsroutes maakt langs biologische boerderijen. Haar website heb ik weer doorgespeeld aan verschillende mensen. En als bedankje kregen we nog een EkoPlaza sporttas mee naar huis gevuld met producten.

image6