Groen zonder Poen

Saturday , 7, February 2015

Sinds begin 2015 woon ik weer in Nederland, in mijn oude vertrouwde Utrecht welteverstaan. In navolging van mijn posts ‘Living Green in Germany’ (1, 2) leek het me een leuk idee hier mee verder te gaan.

‘Groen zonder Poen’ refereert naar de mogelijkheid om goedkoop én duurzaam te kunnen leven. Biologisch voedsel bijvoorbeeld is toch vaak duurder en exclusief, dus schijnbaar alleen voor de goed verdienende mens. Dit ondervond ik toen ik de biologische markt van Utrecht bezocht: deze was, zachtgezegd, niet goedkoop.

Maar het lijkt me nu juist dat goedkoop én duurzaam wel samen moeten kunnen gaan. Twee voorbeelden hiervan die ik recentelijk tegenkwam in Utrecht zijn het biologische restaurant Gijs en de nieuwe biologische supermarkt Superfair.

Ik begon mijn streven naar goedkoop én duurzaam door zoveel mogelijk bij de verschillende kringloopwinkels in Utrecht te gaan inkopen. Net terug uit Duitsland, waar ik in 3 jaar tijd in onderhuur in verschillende woningen heb gezeten, moest ik het meeste van het meubilair weer gaan aanschaffen. De drie kringloopwinkels waar ik langs ben geweest zijn:

Internet is natuurlijk ook een goede hulpbron. Ik heb op marktplaats een boekenkast en een gasfornuis gekocht. Op facebook bestaan per stad ook een aantal marktplaats-achtige groepen, plus groepen waar zaken gratis kunnen worden afgehaald, maar dit bleek niet meer nodig want ik had mijn inboedel al bij elkaar gesprokkeld.

Nadat de meubels waren aangekomen – hetgeen de leefbaarheid van mijn appartment positief beinvloedde – brak de volgende stap aan, hoe regel ik gas, water en licht? Water regelen werd mij erg gemakkelijk gemaakt: ik kon kiezen uit Vitens, Vitens of Vitens. Ik koos daarom Vitens. Bij gas en licht werd het wat moeilijker. Na wat vergelijk op internet en de zoektocht naar de meest duurzame optie heb ik gekozen voor www.greenchoice.nl. Gas blijft gas, maar Green Choice schijnt je gas gebruik te compenseren met bosaanplant. Ik had nog overwogen om electrisch te gaan koken, maar mijn appartment heeft niet die speciale aansluiting met 4 in plaats van 2 gaten. Dus kocht ik een gasfornuis. Wel heb ik hiernaast een tweedehands combi-magnetron op de kop weten te tikken voor het simpele opwarmwerk.

De stroom van Green Choice is zon en wind energie uit Nederland en Europa. Je krijgt dan lijkt mij niet alleen dit type je huis binnen gesluisd, je betaalt gewoon mee om het totale Nederlandse electriciteitsgebruik een ietsiepietsie stukje duurzamer te maken.

Nu is Green Choice van wat ik op de vergelijkingswebsites zag niet de goedkoopste, maar uiteindelijk draait het er natuurlijk om gas en stroom alleen te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Wel wordt mijn woning verwarmd door middel van stadsverwarming. Hoe dit precies werkt moet ik nog uitzoeken.

Voor nu houd ik het voor gezien, volgende keer zal ik de vele mogelijkheden om in en rond Utrecht aan duurzaam voedsel te komen eens gaan beschrijven. De term ‘Groen zonder Poen’ wordt trouwens ook veelvuldig gebruikt op de blog De Groene Meisjes en refereert hier naar goedkope doch toch groene recepten.