Privacy kippen in het geding

Saturday , 23, July 2011

GROESBEEK – De individualisering van kippen ingezet vanaf eind jaren 60 komt steeds meer in het geding. Dit stelt belangenorganisatie voor kippen welzijn KFC. Het zogenaamde ‘scharrelen’, het verplicht buiten laten lopen van kippen is in opmars en dit ontneemt kippen hun privacy.

“Vroeger kreeg elke kip een eigen hok toegewezen waar zij prive haar werk kon doen”, aldus Karel Kortwiek, woordvoerder van KFC. “Scharrelkippen daarentegen klagen over sociale stress zoals pesterijen, mee moeten doen met de nieuwste veermode, vliegwedstrijden, etcetera.”

Pro scharrel groeperingen weerleggen de kritiek van KFC. Fons Hamers, organisator van de KipTrip, een uitwisselingsprogramma voor kippen, ziet juist veel heil in het scharrelen. “Werk en prive liepen vroeger in elkaar over. Kippen hebben nu veel meer mogelijkheden zich te ontplooien. KipTrip haakt daar op in door de vele scharrelcommunities en slachthuizen met elkaar te verbinden.”

Op Twitter is er onder #scharrel een hevige discussie losgebarsten. Of deze discussie zal leiden tot nieuw beleid is op dit moment onduidelijk.

Please give us your valuable comment